Guies temàtiques

En aquest espai trobareu les guies temàtiques del projecte "Creixem llegint, Creixem junts" sobre diferents temes que poden ser d'interès per als pares i mares al llarg de la criança i educació dels infants. També hi trobareu una guia d'acompanyament al dol per a adults. (Una guia temàtica és una selecció de documents sobre una temàtica concreta i que formen part de la col·lecció)

-Acompanyament al dol

-Acompanyament al dol

Recull de llibres per a adults que parlen sobre el procés del dol, les diferents fases, eines per gestionar i superar-lo, etc.

març 2024

A dormir

A dormir

Contes on apareixen infants en el moment d'anar a dormir, que mostren l'hàbit i les rutines d'abans d'anar a dormir o que parlen de la son.

Pels pares i mares llibres i articles que expliquen les especificitats i fases del son dels infants, que donen tècniques per acompanyar el moment d'anar a dormir.

març 2024

A menjar

A menjar

Contes i llibres per a infants que parlen sobre el menjar, els aliments, els àpats, com ens hem de comportar a taula, contes que ajuden a adquirir l'hàbit de menjar.

Pels pares i mares llibres que parlen d'alimentació i nutrició infantil, com ajudar els nens a adquirir hàbits alimentaris saludables, receptes per a nens.

març 2024

Adéu bolquers

Adéu bolquers

Contes que ajuden en el procés de deixar els bolquers, on el protagonista passa per aquest moment, d'infants que es fan pipí al llit, de fer les necessitats a l'orinal, etc.

Pels pares i mares llibres que expliquen com s'ha de produir aquest canvi, quin és el moment adequat i com acompanyar l'infant.

març 2024

Adéu xumet

Adéu xumet

Contes on els protagonistes estan en el procés de deixar el xumet.

Pels pares i mares llibres i articles que expliquen el pro i contra de donar xumet als nadons, que expliquen com dura a terme el procés de deixar-lo i com ajudar l'infant.

març 2024

Adopció

Adopció

Contes on els protagonistes són nens i nenes adoptades o que es parli del tema.

Pels pares i mares llibres i articles que parlen del procés d'adopció, com ho viuen els pares i els fills i com parlar-ne.

març 2024

Assetjament escolar

Assetjament escolar

Contes i llibres per a infants que parlen de l'assetjament a l'escola, de les burles dels companys per ser diferent.

Pels adults són llibres que parlen de com detectar i tractar el bullying que puguin patir els seus fills/alumnes, de les víctimes i els agressors d'aquest assetjament, relats basats en fets reals, novel·les i novel·les juvenils on els protagonistes pateixen assetjament escolar.

març 2024

Autoestima

Autoestima

Contes i llibres que ajuden a millorar l'autoestima, d'acceptar-se tal com s'és, de no fer cas dels comentaris dels altres, de superar la frustració, etc.

Pels pares i mares llibres i articles que proporcionen tècniques per millorar l'autoestima dels fills, com educar-los perquè tinguin una bona autoestima, com educar sense crits ni càstigs, etc.

març 2024

Avis

Avis

Contes on avis i néts són protagonistes.

Per als adults llibres i articles que expliquen com ha de ser la relació dels avis amb els néts i quin paper juguen en la seva educació.

març 2024

Calaix de la diversitat

Calaix de la diversitat

Contes i llibres on apareixen personatges que tenen alguna discapacitat o són considerats «diferents»: autisme, tdh, discapacitats físiques, discapacitats mentals, etc.

Per als pares llibres i articles que parlen de l'educació d'aquests fills.

març 2024

Ens enfadem

Ens enfadem

Contes on els protagonistes s'enfaden, s'enrabien i com gestionen aquesta emoció.

Pels pares i mares llibres i articles amb consells per fer front a les rebequeries i entendre el per què es produeixen. Educar sense crits, amb paciència, com tractar fills rebels, com dominar l'agressivitat, com ajudar els fills a ser feliços. Llibres amb tècniques de reducció de l'estrès.

març 2024

Ens posem malalts

Ens posem malalts

Contes i llibres per a infants que els facin perdre la por a anar al metge, contes sobre estar malalt, tenir algun familiar malalt, estar a l'hospital, la salut, etc.

Per als pares i mares llibres que parlen de la salut dels fills, cures i remeis, i com parlar de les malalties (dels pares o dels nens) als nens.

març 2024

Famílies mil

Famílies mil

Contes i llibres on apareixen famílies de tot tipus: monoparentals, homoparentals, pares separats i ajuntats, etc.

Pels pares i mares llibres sobre com tractar el tema de tenir una família «diferent», tractar processos de divorci, de parelles noves, de dos pares o dos mares, etc.

març 2024

Gelosia

Gelosia

Contes on els protagonistes tenen gelos d'algú altre (normalment seran germans), que parlen i ajuden a superar aquest sentiment.

Pels pares i mares llibres i articles que parlen com ajudar els fills en el procés de l'arribada d'un nou membre a la família, sobre com tractar la gelosia entre germans.

març 2024

Gènere

Gènere

Contes i llibres relacionats amb el món LGTBI, on es tracta la igualtat en l'educació de nens i nenes, on no hi ha discriminació per gènere, on les famílies són homoparentals.

Pels pares i mares llibres i articles on es tracta el tema LGTBI, i com educar en el respecte i la igualtat.

març 2024

Hàbits de lectura

Hàbits de lectura

Contes i llibres on apareixen nens llegint, on els llibres i les biblioteques són protagonistes, on es veu l'estima pels llibres.

Pels pares i mares llibres que ensenyen a fomentar l'hàbit lector en els nens, que parlen sobre lectures, etc.

març 2024

Migracions

Migracions

Contes i àlbums en els quals els protagonistes han emprés un procés migratori.

març 2024

Mort

Mort

Contes que parlen sobre la mort de familiars, amics, animals de companyia... Contes que ajuden a superar la mort d'un ésser estimat.

Pels pares i mares llibres i articles que ajuden a acompanyar els fills en moments de pèrdua, comprendre què entenen per mort segons l'edat, com tractar el tema.

març 2024

Pors

Pors

Contes on els protagonistes tenen por. Por a diferents situacions: monstres, pèrdua, dormir sol, diferència, estar sol a casa, canvi de casa, a allò desconegut.... i que ajuden a superar aquestes pors.

Pels pares i mares llibres i articles que parlen com acompanyar i ajudar els fills a superar les pors i com tractar-les.

març 2024

Separació dels pares

Separació dels pares

Contes on apareixen nens que estan passant pel procés de separació dels pares, o on els pares ja estan separats i com és el seu dia a dia.

Pels pares i mares llibres que ajuden a parlar amb els fills sobre aquest tema, com explicar-los-hi i acompanyar-los en aquest procés. Llibres que ajuden també als pares a afrontar aquest canvi a la vida, a conviure amb els fills de les seves parelles, etc.

març 2024

Sexualitat

Sexualitat

Contes i llibres que expliquen d'on venen els nens, expliquen els canvis del cos en créixer, i que donen resposta a preguntes que es fan els infants sobre sexe. Contes sobre l'abús sexual.

Pels pares llibres que ajuden a tractar el tema de la sexualitat i com parlar-ne amb els fills, com respondre les seves preguntes, com explicar-los-hi d'on venen els nens, etc.

març 2024

Tinc un germanet

Tinc un germanet

Contes on el protagonista afronta l'arribada d'un germà i tots els canvis que comporta, i contes on es veu la relació entre germans.

Pels pares i mares llibres i articles per explicar l'arribada d'un nou membre a la família, com tractar els gelos i afavorir una relació afectiva entre germans.

març 2024